Acest dispozitiv purifică aerul și creează energie în același timp
O inovație mică poate avea un impact enorm asupra calității aerului, iar acest dispozitiv se folosește de lumina soarelui pentru a purifica aerul poluat.
Cercetătorii au dat naștere unui dispozitiv intrigant care se folosește de lumina solară pentru a purifica aerul poluat și pentru a produce hidrogenul care poate fi stocat și folosit pentru crearea energiei.
Specialiștii de la Universitatea Antwerp au testat de ceva vreme diferite moduri de a combina energia solară cu nanomateriale pentru a purifica aerul, iar cercetătorii de la Universitatea Leuven au lucrat la dezvoltarea unei celule de dimensiuni mici, cu o membrană care poate produce gazul de hidrogen din apă. Cele două echipe de specialiști s-au unit pentru a da naștere acestui dispozitiv inovator, care poate purifica aerul poluat și care poate produce, în același timp, energie, potrivit Live Science.
Cercetătorii s-au axat asupra aerului poluat cu compuși organici volatili, care sunt de fapt niște molecule mici produse de chimicalele găsite în adezivi, tapițerie, mochete, imprimante și așa mai departe. Într-o concentrație suficientă, acești compuși sunt dăunători sănătății și pot cauza dureri severe de cap, iritații ale ochiului, amețeală și atacuri de astm.
Celula prototip are forma unui pătrat cu latura de un centimetru. Pe una dintre laturile dispozitivului, există un tub care introduce aerul poluat în interiorul celulei. Lumina intră în mod natural printr-o fereastră transparentă care acoperă o membrană tratată cu un catalizator pentru lumină. Odată ce aerul poluat și lumina se întâlnesc, catalizatorul destramă moleculele organice. În cadrul acestui proces, protonii sunt eliberați și infiltrați în membrană, unde un catalizator din platinum le convertește în gaz de hidrogen. În același timp, aerul purificat este eliminat printr-un al doilea tub.
Cercetătorii au reușit să purifice aerul și să creeze gaz dintr-o varietate de compuși organici, incluzând metanol, etanol și acid acetic.
În acest moment, echipa de specialiști nu a venit cu o soluție care să permită colectarea și stocarea gazului. Acesta este un alt pas al proiectului care va fi rezolvat în cadrul viitoarelor cercetări și dezvoltări ale tehnologiei.